„Хм, какво интригуващо начало. Има ли такова нещо като вредни храни по време на бременност, не е ли всичко тооолкова вкусно и полезно? Дори пицата от закусвалнята на ъгъла никога не ми е била толкова вкусна, а онези бургери с телешко са направо умопомрачаващи. И си заслужават ходенето до там пеша!“
Звучи ли ви познат този сценарий? Ако и вие сте в това положение, то най-вероятно сте бременна… и гладна. Вечно гладна!
А защо става така, че постоянно огладнявате по време на бременност и не можете да се заситите? Да, вярно е, че сега трябва да се яде за двама, вашето дете има нужда от всички витамини и минерали на света, но дали все пак яденето трябва да има някакви граници и какви?
Всъщност ние няма да се опитваме да ви поставяме граници, а ще ви дадем няколко съвета за това как наистина да дадете най-доброто на своя организъм и на вашето дете. И да, в списъка ни има черен шоколад!
Преди да започнем, нека ви поднесем няколко изненади:
Веган фалафел пица [без глутен]
Топ 10 храни, които потискат неистовия апетит
Огретен със зеленчуци и веган сирене
Закуска за шампиони с чия и горски плодове
Веган суров чийзкейк с горски плодове
А всички рецепти за вегетарианци, вегани, кето фенове и палео маниаци ще откриете в обновения блог на Lifestore.bg.
Млечни продукти
По време на бременност трябва да консумирате допълнително протеини и калций, за да задоволите нуждите на растящото ви дете. Млечните продукти съдържат два вида висококачествен протеин: казеин и суроватка. Внимание: тези продукти не са за вас, ако имате лактозна непоносимост или сте веган! В такъв случай изберете тофу, веган сирене от делишу и растителни млечни продукти.
Млечните продукти са най-добрият хранителен източник на калций и осигуряват големи количества фосфор, различни витамини от вида B, магнезий и цинк. Киселото мляко, особено йогурта, е особено полезно за бременните. Той съдържа повече калций, отколкото други млечни продукти. Някои сортове също съдържат пробиотични бактерии, които поддържат храносмилането в добро състояние.
Бобови растения и варива за по-лека бременност
Най-подробна и полезна информация за бобовите растения и варивата ще получите в този материал:
Боб, леща и други варива – защо трябва да хапвате повече от тях
Ако трябва да резюмираме, бобовите растения са отлични растителни източници на фибри, белтъчини, желязо, фолиева киселина и калций – всичко, от което тялото ви се нуждае повече по време на бременност. Фолатът е един от витамините в група В (B9). Той е много важен за здравето на майката и плода, особено през първия триместър.
Бобовите растения съдържат големи количества фолат. Една чаша леща, нахут или черен боб може да осигури около 60 до 90% от препоръчителната дневна доза.
Сладки картофи
Сладките картофи са много богати на бета-каротин, растително вещество, което се превръща във витамин А във вашето тяло.
Витамин А е от съществено значение за растежа и диференциацията на повечето клетки и тъкани. Това е много важно за здравословното развитие на плода. Бременните жени обикновено трябва да увеличат приема на витамин А с 10-40%.
Въпреки това, бременните също така се препоръчва да избягват големи количества животински източници на витамин А, които могат да причинят токсичност, ако се консумират в излишък.
Сьомга
Освен ако нямате алергия или непоносимост към риба, сьомгата е чудесен източник на омега-3 мазнини. Повечето хора, включително жените, не си набавят достатъчно омега-3 мазнини и се налага да приемат допълнително обикновено чрез рибено масло.
Омега-3 мастните киселини са от съществено значение по време на бременността, особено дълговерижните омега-3 мастни киселини DHA и EPA. Те се срещат в големи количества в морските дарове и помагат за изграждането на мозъка и очите на вашето дете.
Въпреки това, бременните жени обикновено се препоръчва да ограничават приема на морски дарове до два пъти седмично поради наличието на живак и други замърсители, открити в мазните риби.
Нещо повече – сьомгата е един от малкото естествени източници на витамин D, който често липсва в диетата. Той е фундаментален за много процеси в тялото ви, включително костното здраве и имунната функция.
Яйца – една от най-ценните храни по време на бременност
Те са отделно от млечните, защото са една пъстра палитра от вещества и заслужават отделно място.
Яйцата са най-добрата здравословна храна, тъй като съдържат почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Едно средно голямо яйце съдържа 77 калории, както и висококачествени протеини и мазнини.
Яйцата са чудесен източник на холин. Холинът е от съществено значение за много процеси в тялото ви, включително развитието на мозъка и неговата добра кондиция.
Ниският прием на холин по време на бременност може да увеличи риска от дефекти на невралната тръба и вероятно да доведе до намаляване на мозъчната функция на плода. Едно цяло яйце съдържа приблизително 113 мг. холин, което представлява около 25% от ПДД за бременни жени. Тя е в размер на 450 мг.
Броколи и зеленолистни зеленчуци
Броколите и тъмните зелени зеленчуци, като кейл и спанак, съдържат много от хранителните вещества, нужни на всички бременни жени. В това число са фибри, витамин С, витамин К, витамин А, калций, желязо, фолиева киселина и калий.
Освен това, броколите и зеленолистните са много богати на антиоксиданти. Поради високото съдържание на фибри, тези зеленчуци могат също така да предотвратят запека, който е много често срещан проблем сред бременните жени.
Рибено масло от черен дроб
Това е същото рибено масло, което споменахме малко по-рано. А защо го споменахме ли?
Защото е невероятен продукт, който носи огромно количество хранителни ползи за организма. Богатият му състав и синергичното действие на съставките го правят задължителна добавка както за бременните, така и за другите жени.
Маслото от черен дроб най-често се получава от черния дроб на риба треска. Маслото е много богато на омега-3 мастни киселини ЕРА и DHA, които са от съществено значение за развитието на мозъка и очите на плода.
Маслото от черен дроб на риба треска също е много богато на витамин D, който при много хора е в дефицит. Само една доза (една супена лъжица или 15 мл) масло осигурява повече от препоръчания дневен прием на омега-3, витамин D и витамин А.
Горски плодове
Беритата, както е модерно да ги наричаме, са богати на вода, здравословни въглехидрати, витамин С, фибри и антиоксиданти.
Те обикновено съдържат големи количества витамин С, което помага на тялото ви да абсорбира желязо. Витамин С е също важен за здравето на кожата и имунната функция. Плодовете имат сравнително нисък гликемичен индекс, така че те не трябва да причиняват големи скокове в кръвната захар.
Плодовете също са чудесна закуска, тъй като съдържат както вода, така и влакна. Те осигуряват приятен вкус на различни ястия – с мляко, като смути или просто така и всичко това при сравнително малко калории.
Авокадо
Авокадото е необичаен плод, защото съдържа много мононенаситени мастни киселини. Освен тях, в авокадото има фибри, витамини В (особено фолиева киселина), витамин К, калий, мед, витамин Е.
Поради високото си съдържание на здравословни мазнини, фолиева киселина и калий, авокадото е супер храна за бременни жени. Полезните мазнини спомагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на плода и фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на дефекти на невралната тръба.
Бонусът, както вече ви разкрихме, е черният шоколад.
Колкото повече сурово какао, толкова по-добре за вас. Черният шоколад е истински мехлем и неповторима наслада, а по време на бременност ще ви се услади още повече. Мощен антиоксидант и пазител на добрия холестерол с черния шоколад може да се награждавате без угризения.
Нашият избор:
Веган черен шоколад с масло от Българска роза Happy Benjamino – 70 гр.
Веган черен шоколад с чиа и грейпфрут Happy Benjamino – 70 гр.
Leave a reply